Teaterföreställningen En skam för Sverige

juni 5, 2019 Av Av Mathilda

Att gå på en föreställning som leds av en favoritkomiker är något som man gärna gör för att ha en bra stund.

Att få chansen att gå på en föreställning som leds av flera bra komiker där de diskuterar samhället på ett allvarligt sätt samtidigt som de blandar in humorn i det hela kan kanske låta för bra för att vara sant men ibland händer det att flera komiker går samman och skapar en oförglömlig föreställning vilket hände 2013 med en skam för Sverige.

Soran Ismail

En skam för Sverige är en är en föreställning från 2013 med komikerna Magnus Betnér och Soran Ismail. De är två komiker som nog de flesta har hört talas om då de under åren blivit mycket omtalade för att båda brukar göra stund-up där de diskuterar samhället och berättar sin syn på olika samhällsfrågor vare sig det handlar om rasism eller uppfostran. De är också två komiker som blivit prisbelönta för sin komedi och som man redan i förväg kan tänka sig att kommer att bli en bra duo uppe på scen och så blev det också förstås. Föreställningen kunde ses i hela landet och blev en stor succé och fick riktigt bra omdöme både av publik och press där föreställningen dessutom fick titeln ‘årets föreställning’. Betnér och Ismail diskuterar ämnen allt från rasism till zombies.

Magnus Betnér

De diskuterar vikta ämnen på ett ärligt sätt som gör många berörda medans andra kanske mer rent ut sagt blir upprörda. Vare sig man blir berörd eller upprörd så är det nästan omöjligt att se föreställningen utan att alla fall bli rörd. Föreställningen var 90 minuter lång och då ingick även en liten paus. Det fanns ingen åldersgräns för att se föreställningen men innehållet är riktat till en vuxen publik. Det gick så pass bra för en skam för Sverige att Betnér och Ismail bestämde sig för att köra på en fristående uppföljare vilket fick bli föreställningen ‘en skam för Sverige 2’.

En skam för Sverige 2

Den fristående uppföljaren kunde man se tre år senare nämligen 2016. Komikerna återförenades då för att ha en föreställning tillsammans där de pratar om samhället och deras syn på olika samhällsfrågor. De diskuterar bland annat politik, religion och olika fördomar. Det unika med föreställningen var också att de valde att köra en improviserad mellanakt som kunde se lite olika ut varje kväll. Vare sig man höll med i vad de pratade om eller inte så var det svårt att gå oberörd från föreställningen. En skam för Sverige 2 är en föreställning som är lite längre än vad föreställningen från 2013 var och man fick därför sitta och njuta i publiken i hela 2 timmar och 20 minuter ink en kort paus. En skam för Sverige och en skam för Sverige 2 är föreställningar som blandar humor och allvar på ett sätt som ha uppskattats av de allra flesta. Missade man att se föreställningen när den gick att se live så är det idag möjligt att se en skam för Sverige 2 på viaplay.