Svenska standup-komiker

augusti 11, 2019 Av Av Mathilda

Med TV-program såsom Parlamentet, har den gemene svensken haft humor som ett solklart inslag hemma i TV-soffan. Är du sugen på lite sommarstandup kan du kika in på Ticketmaster och se vad som händer i din närhet.

Även på restauranger och barer har standup fyllt funktionen som en klockren underhållare med komiker som anpassar sina pricksäkra skämt efter publikens ton. Vad som dock är värt att lyfta är att många män som har blivit framgångsrika inom standup i Sverige har haft modet att krossa idealet om bilden av en machoman och vågat bjuda på sig själva samt visa sig sårbara med hjälp av humor. Självklart gäller inte detta alla, det finns manliga komiker som trots att de skämtar om sig själva och samhällets kvinnosyn, även de har en bild av att män ska vara på ett visst sätt. De som däremot har gått ifrån dessa förlegade ideal är de manliga humorduetterna nedan.

Johan Glans och David Batra

Johan Glans
En clown till kaffet Kanal 5, På bilden: Johan Glans. Foto: Magnus Selander/Kanal 5 Prod. år: 2014

Som radarpar eller var och en för sig. Oavsett i vilket sammanhang eller i vilken konstellation dessa två befinner sig, lyckas de allt som oftast ge sina publiker kramp i magen för att ha skrattat så mycket under deras föreställningar och framträdanden. Skåningarna som har gjort allt från Kvarteret Skatan, till att ha medverkat i Parlamentet och åkt på egna turnéer har blivit experter på att hitta de små vardagsproblemen som varje svensk kan känna igen sig i och därefter göra en höna av en fjäder, för att visa på det absurda i hur folk kan störa sig så pass mycket på de mest banala saker.

David Hellenius och Peter Magnusson

Även innan Hey Baberiba fanns var dessa två oskiljaktiga. De hade nämligen ett humorprogram på ZTV vid namn Partaj, där de gick runt på stan och skämtade med människor likt Dolda Kameran. Detta var möjligt att genomföra då de i denna stund inte hade haft sitt genombrott och var därför inte igenkända av många. När sedan Hey Baberiba drog igång med Christine Meltzer som den tredje musketören, började denna humorduos välförtjänta framgångssaga. Trots att skämten i vissa fall inte alltid är politiskt korrekta är det inte det som är fokus för David och Peter. Snarare är det imitation i världsklass samt en storytelling som inte varje komiker har lika lätt att förmedla, som har gjort dem till två av de mest folkkära komikerna i Sverige. David och Peter har på senare år hjälpt till att forma fredagsmyset från att ha handlat om enskilda humorinslag, till återkommande talkshows och mer avancerade filmkomedier. Duon briljerar dock lika bra på den vita duken som på TV:n hemma.

Felix Herngren och Johan Rheborg

Felix Herngren

Om det inte är Dan Bäckman eller Nilecity som dyker upp i huvudet när dessa två namn förs på tal så är det med allra största sannolikhet Solsidan. De två medelålders männen som tidigare har haft separata standupkarriärer och soloprojekt blev en oslagbar mix i den välkända TV-serien Solsidan. Utöver detta har Felix även producerat flera filmer på senare år och Johan har gjort succé som den tjurige gubben Ove i En man som heter Ove, när den utfördes som monolog i teaterform. Trots att de har varit med länge vet de hur de ska anpassa sig efter nya trender och nya efterfrågningar som tillfredsställer alla publikers behov.