Svenska skådisar som blivit internationellt erkända

augusti 30, 2019 Av Av Mathilda

Svensk filmindustri må vara liten internationellt sätt men Sverige har genom åren haft ett flertal internationellt erkända skådespelare och fler kommer dom att bli.

Alltifrån legendariska Greta Garbo till dagens Alexander Skarsgård. Och Sverige har inte bara frodat skådespelare utan även duktiga regissörer som har gjort stora framgångar i Hollywood men också globalt. Denna artikel kommer att presentera några av filmhistorien allra största svenska internationella skådespelare. Och dom är många.

Från Greta till Alicia

Greta Garbo. Greta Garbo var den kanske första riktigt stora svenska skådespelare internationellt sätt och är än idag en legend som förknippas med det gamla Hollywood. Född i Stockholm 1905 som då Greta Gustafsson. Greta hade haft stora framgångar både i Sverige men också runt om i Europa, inte minst i Tyskland. 1925 reser Greta till USA där hon träffar den store filmskaparen Louis.B.Mayer som erbjuder Greta roller i amerikanska filmer. Och här början sagan. Greta blev Oscarsnominerad hela yra gånger och fick till slut en heders Oscar.

Ingrid Bergman. Ingrid Bergman föddes 1915 i Stockholm. Gjorde stor internationell karriär och spelade in nästan alla sina filmer i USA. Det amerikanska filminstitutet rankade Ingrid som den fjärde största filmstjärna genom tiderna. Blev legendarisk i kultfilmen Casablanca. Tilldelades Oscar hela tre gånger för sina fantastiska presentationer.

Peter Stormare. Peter föddes 1953 i Kumla, Örebro. Studerade vid Teaterhögskolan i Stockholm och hade flera framträdande roller på Dramaten i Stockholm och har medverkat flera stora svenska filmer. Sedan början på 1990-talet har Peterspelat in lera amerikanska filmer som har gjort honom internationellt berömd. Och har flera planerade filmer på gång i USA.

Peter Stormare
Peter Stormare

Stellan Skarsgård. Stellan föddes 1951 i Göteborg och började sin skådespelarkarriär redan som barn. Fick mindre roller under sin uppväxt men slog igenom rejält under 1980-talet där han även flyttar till USA. Stellan har haft flera betydande roller och spelar fortfarande in filmer i Hollywood. En av Sveriges absolut största stjärnor internationellt just. Flera av Stellans barn är även stora skådespelare i USA, inte minst Alexander Skarsgård.

Noomi Rapace. Noomi Rapace föddes 1979 i Hudiksvall. Fick små roller redan som barn och har även medverkat i flera svenska TV-serier. Fick sitt stora genombrott i samband med filmatiseringen av Stieg Larsons Millenium-trilogi. Har sedan dess spelat in flera stora Hollywood-produktioner och är numera bofast i Los Angeles där hon spelar in roller för fullt.

Noomi Rapace
Noomi Rapace

Alexander Skarsgård. Alexander föddes 1976 i Stockholm som son till Stellan Skarsgård. Har spelar in flera svenska filmer men fick sitt stora internationella genombrott i den amerikanske TV-serien True Bloods. Har sedandess spelar in flera amerikanska filmer och är just nu en av Sveriges största skådespelare internationellt.

Alicia Vikander. Alicia Vikander är den senaste stora svenska internationella filmstjärna. Alicia föddes 1988 i Göteborg och har redan som barn haft fleras mindre roller. Slog igenom med filmen Till det som är vackert 2010 som hon tilldelades en guldbagge. Har sedan dess haft lera stora roller i svenska filmer men också europeiska. Vann en Oscar för sin presentation i filmen The Danish Girls och har flera kommande projekt på gång i USA.

Alicia Vikander
Alicia Vikander