Om Soran Ismail

juni 13, 2019 Av Av Mathilda

Soran Ismail är en av de mest kända komikerna som kommit fram i Sverige under senare tid. Han blev framgångsrik tidigt i sitt liv och har även vävt in politik i sin komik.

Förutom komik så har han även jobbat som föreläsare, konferencier och moderator. Inom TV och radion så har han varit programledare och han har även medverkat som skådespelare. Dessutom har han författat en bok. I mediesverige så är det alltså näst intill omöjligt att inte ha stött på Ismail. På turnéer och i poddar så har han samarbetat med andra komiker som Aron Flam och Magnus Betnér.

Bakgrund

Soran Ismail

Ismail föddes i Iran då familjen var på flykt. När han var lite över ett år kom han till Sverige och växte då upp främst i Knivsta i närheten av Uppsala. Redan som 18-åring började han syssla med det som han skulle bli mest känd inom, nämligen komik, och då främst ståuppkomik. Samma år vann han en tävling i ståuppkomik.

Komik

Vid 21-års ålder så var Soran Ismail ett hett namn på komedihimlen och han turnerade bland annat med komiker som Måns Möller och Björn Gustavsson. Den första soloturnén kom två år senare under 2010. Denna kallades Soran Ismails underbara resa genom Sverige och gavs tillsammans med nästföljande turné, Resan fortsätter, även ut på DVD. Samma år startade podcasten TSKNAS (Till slut kommer någon att skratta) tillsammans med Aron Flam och Peter Bristav. Podcasten var mycket framgångsrik och de gjorde 368 episoder med siffror som 44 000 lyssnare i veckan. En mängd stora kändisar har varit gäster där under åren. Den publicerades under en period på Acast som är en större tjänst för poddar. Under 2013-17 så gjorde Ismail två stycken enormt framgångsrika turnéer med komikerkollegan Magnus Betnér under namnet En skam för Sverige.

Utveckling

Sedan sitt genomslag som komiker så har Soran Ismail även gjort stor succé i radio och TV. Förutom komiska program som Parlamentet, Roast på Berns och Raw Comedy Club så har han gjort inslag vid fotbollsturneringar samt varit programledare för P3 Morgonpasset. Under valrörelsen 2014 var han tvungen att tillfälligt lämna detta då han ville opinionsbilda mot Sverigedemokraterna. Värt att notera kan vara att han tidigare varit inblandad i den så kallade Järnrörsskandalen där en Sverigedemokrat gjorde bort sig mot honom med rasistiska tilltal. Under 2012 fick han vara med och sommartala i P1 vilket ses som en mycket prestigefylld uppgift. Han ledde P3 guld 2013 och delade ut ett pris till Rebecca och Fiona året innan. De senare kritiserade i en artikel skämtet han drog om dem som sexistiskt. Han har även gjort avtryck som skribent och var under en period från 2014 kolumnist på SvD. Något år senare gav han även ut en bok vid namn Absolut Svensk En ID-handling. För SVT så gjordes en dokumentärserie där Soran reste tillbaka till det Kurdistan där han föddes för att se vad som pågick där under kriget mot IS. Soran har vunnit en mängd olika priser för sin komik och för sitt opinionsbildande. Bland annat har han fått Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter.