Livet som teaterskådespelare

juli 18, 2019 Av Av Mathilda

Att kunna stå på scen och skådespela är en dröm som många har men man kommer behöva kämpa hårt för att kunna arbeta som en professionell skådespelare.

Ofta måste man utbilda sig under flera år för att lyckas få en bra roll i en större pjäs men det går också att jobba sig upp i yrket genom att i början skådespela i mindre produktioner för att sedan ta sig ann större roller i viktigare pjäser. Livet som teaterskådespelare är kul då man får arbeta med något som man verkligen brinner för men kan i många perioder förstås också vara stressigt. Bara några få får chansen att få sin dröm uppfylld att kunna arbeta som teaterskådespelare och då få agera på scen. Hur ser egentligen en dag i livet ut för en teaterskådespelare? Som teaterskådespelare vare sig man har en mindre roll eller faktiskt har fått huvudrollen i pjäsen som ska spelas så bör man förvänta sig att dagarna inte kommer att se likadana ut, ingen dag kommer att vara den andra lik. Det kan förstå vara kul att det är så men det kan också göra att stressiga situationer uppstår.

Ingen dag är den andra lik

Mycket resande: när man är teaterskådespelare som kan man förvänta sig att resa en hel del. Det förekommer såklart att pjäsen bara spelas upp i en viss stad men det är inte ovanligt att pjäsen kommer att spelas upp i flera städer och därför måste man vara beredd på att man kommer behöva resa. Det kan förstås vara kul eftersom fler städer vanligtvis betyder att det går bra för pjäsen men det ligger förstås också mycket arbete i att resa land och rike runt.Inte bara lyx: det finns många fördelar med att vara skådespelare och en är det vanligen finns folk som jobbar där på plats så att alla skådespelare ska kunna må så bra som möjligt. Har man inte arbetat som skådespelare själv är det kanske lätt att tro att hela arbetet ser ut just så men det stämmer naturligtvis inte. Arbetet som teaterskådespelare är ofta väldigt slitsamt och man kommer att behöva kämpa hårt innan det är dags för föreställning. Bland annat så kommer man behöva börja tidigt på morgonen för att sedan sluta dagen ganska sent på kvällen. Det är nämligen mycket arbete som krävs för att allt ska sitta innan det är dags för föreställning.

Ingen dag är den andra lik
Ingen dag är den andra lik

Öva manus och skådespela på scen: Upp tidigt på morgonen för att sedan gå och lägga sig sent, så set livet ut för skådespelaren. Det krävs mycket förberedelser för att en hel pjäs ska sitta och som skådespelare måste man öva manus för att sedan repetera. Det är viktig att allt sitter innan det är dags att kliva upp på scen och faktiskt skådespela framför en publik. Att ha övat in manus och repeterat pjäsen ordentligt kommer sedan förstås vara värt det för det kommer då nästintill garantera till en lyckad föreställning som man som skådespelare, de andra som arbetat med pjäsen och publiken kommer att uppskatta.